Müzeler Rotası: Tarihe, bilgiye ve deneyimlere açılan kapılardan geçin

0
81

Eşsiz eserler ve tarihin mistik hikâyelerinin buluşma noktası olan müzeleri keşfetmek üzere yola çıkıyoruz. Tarihin derinliklerine inecek, muazzam bir teknolojiyle heyecanlı ve kimi zaman ürkütücü deneyimler yaşayacak, özel olarak seçilmiş oyuncaklarla çocukluğumuza dönecek ve ünlü isimleri canlıymışçasına karşınızda bulacaksınız.

Müzelerin ziyaret saatleri ve kuralları, bilet platformları, indirimler, kampanyalar ve diğer birçok detaya Radar Türkiye mobil uygulaması üzerinden de ulaşabilirsiniz.

İşte, İstanbul’un zengin kültürel mirasına tanık olurken etkileyici deneyimler yaşayacağınız müzeler;

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’da müze turu yapıp da Yerebatan Sarnıcı’na gitmeden olmaz. Yerebatan Sarnıcı’na adım atar atmaz kendinizi muhteşem bir atmosferin içerisinde bulacaksınız. Filmlere, romanlara konu olan Yerebatan Sarnıcı, dikdörtgen bir plana sahip. Kayalık bir zemine oturtularak inşa edilen sarnıç tam 336 sütun ve 12 kemerden oluşuyor. Yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor.

Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret ettiğinizde, adeta zamanın durduğunu hissedeceksiniz. Devasa sütunların yansıdığı suların arasında yürürken, huzur ve hayranlık duygularını bir arada yaşayacaksınız.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Ünlü edebiyatçı Sunay Akın’ın kurduğu, İstanbul Anadolu Yakası’nın en popüler müzelerinden biri olan İstanbul Oyuncak Müzesi, 2005 yılından bu yana ziyaretçilerini karşılıyor. Müze, ilk oyuncak müzesi ünvanını taşırken daha sonra açılan oyuncak müzelerine de ilham olmuştur. Çok geniş bir koleksiyona sahip olan müzede 1700’lü yıllardan kalma oyuncakları dahi görebilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi’ni ziyaret eden çocuklar, müzenin rengarenk dünyasında kaybolurken, yetişkinler ise çocukluk anılarına yolculuk yaparak nostalji ve neşeyle dolup taşarlar. Oyuncaklar arasında gezinirken, geçmişteki masum dünyalarına geri döndüklerini hissederler.

Dijital Deneyim Müzesi

Türkiye’nin ilk tam kapsamlı Dijital Deneyim Müzesi’nde deneyime, teknolojiye, geleceğe yeni kapılar açabilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Kültür AŞ’nin hayata geçirdiği Dijital Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine geleneksel bir müze ziyaretinin ötesinde sanatın ve teknolojinin sınırlarını zorlayan bir deneyim sunuyor. Müzenin yapım sürecinde, sanal gerçeklikten artırılmış gerçekliğe, dokunmatik ekranlardan yapay zeka destekli interaktif uygulamalara kadar geniş bir teknoloji yelpazesi kullanılmış. Ziyaretçilere eserlerle doğrudan bir iletişim ve etkileşim kurma fırsatı sunan Dijital Deneyim Müzesi, Miniatürk’ün hemen yanında bulunuyor.

Dijital Deneyim Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde, teknoloji ve sanatın muhteşem sentezine karşı büyük bir hayranlık duyacaksınız. İnteraktif ve sürükleyici sergiler arasında gezinirken, kendinizi geleceğe doğru çıktığınız bir keşif yolculuğunda hissedeceksiniz.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

2004’ten bu yana ziyaretçileriyle buluşan İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin özel girişim vasıtasıyla kurulan ilk modern sanat müzesi ünvanına sahip. Müzeyi ziyaret ettiğinizde; modern sanat eserleri, fotoğraf koleksiyonları, resim, heykel, tasarım, mimari ve yeni medya alanındaki çalışmalar sizleri karşılıyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi’ndeki yaratıcı ve yenilikçi eserlerden alacağınız ilhamla dolup taşacaksınız. Farklı bakış açıları ve duygularla buluşacağınız bu sanatsal yolculukta, kendinizi zihninizin sınırlarını zorlarken bulacaksınız.

 Miniatürk

İBB Kültür AŞ tarafından 2003 yılında ziyarete açılan Miniatürk, bu topraklarda hüküm sürmüş her medeniyetten günümüze kalan zengin bir mimari mirası bünyesinde barındırıyor. “Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli” sloganıyla yola çıkan Miniatürk, Türkiye’nin vitrini olmuş durumda. Miniatürk’te, binlerce tarihi eser arasından, bilinirliğine, dönemini temsil yeteneğine göre Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilen 62 eser İstanbul’dan, 64 eser Anadolu’dan ve 13 eser bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere 139 mimari eserin, 1/25 oranına küçültülmüş minyatür modelleri bulunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul turlarındaki ilk adreslerden biri olan Miniatürk, kısa sürede muhteşem bir Türkiye turu yapmak isteyenler için de ideal bir mekân.

Miniatürk’ü ziyaret ettiğinizde, dünya üzerindeki en ikonik yapıların minyatürlerini keşfederken yoğun bir keyif ve hayranlık duyacaksınız. Küçük boyutlardaki detaylı modeller arasında gezinirken, kültürel mirasın zenginliğini ve çeşitliliğini bir arada görmenin heyecanını yaşayacaksınız.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi, içerisinde birçok farklı kültüre ait bir milyonu aşkın eser barındıran bir müze. Bu nedenle bir günde tüm müzeyi gezmek oldukça zor. Dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Osmanlı döneminden günümüze miras kalmıştır. Müze; ana bina, Çinili Köşk ve Eski Şark Eserleri Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni gezerken; İskender Lahdi, Tabnit Lahdi, Çiviyazılı Belgeler Arşivi gibi kıymetli eserleri görebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde, tarihi hazineler ve antik kalıntılar arasında gezinirken derin bir hayranlık ve merak duyacaksınız. Binlerce yıllık geçmişin izlerini yakından gördüğünüzde, tarih ve kültürle dolu zengin bir yolculuğa çıktığınızı hissedeceksiniz.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Tüm dünya tarihini değiştiren İstanbul’un fethi, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde yeniden canlanıyor. Müze, dünyanın ilk tam panoramik müzesi olma özelliğini taşıyor. Bu özelliğinden kaynaklı yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça yoğun ilgi görüyor. “Sultan Mehmed’in Rüyası” adlı muhteşem bir mapping gösterisinin yanı sıra Padişah Portleri sergisi ile çağdaş nakkaş Nusret Çolpan’ın Minyatürlerde Fetih isimli sergisi de müzede sizi bekliyor. Müzenin giriş kısmında da belli aralıklarda “Haremeyn – Kutsal Yolculuk” sergisi ve diğer birçok farklı sergi ziyaretçilerle buluşuyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde, büyüleyici mapping gösterisiyle İstanbul’un fethinin görkemli anlarına tanıklık ederken kendinizi tarih sahnesinde yer almış gibi hissedeceksiniz. Canlandırmalar ve panoramik resimler arasında dolaşıp fetih ruhunu ve dönemin atmosferini derinlemesine deneyimlemenin heyecanını yaşayacaksınız.

İstanbul Deniz Müzesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan İstanbul Deniz Müzesi, Türkiye’nin ilk ve en büyük deniz müzesi olma özelliğini taşıyor. 1897 yılında Kasımpaşa’da bir binada hizmet vermeye başlayan müze, 1961 yılında şu an yer aldığı Beşiktaş’taki konuma taşınmıştır. 20 bini aşkın eser bulunduran İstanbul Deniz Müzesi’nde bulunan dünyanın en eski kadırgaları ve saltanat kayıkları ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görüyor.

İstanbul Deniz Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde, denizcilik tarihinin ihtişamı karşısında hayranlık ve merakla dolup taşacaksınız. Gemiler, haritalar ve denizcilik eserleri arasında dolaşırken, geçmişin deniz maceralarını ve kahramanlıklarını adeta yeniden yaşayacaksınız.

Şerefiye Sarnıcı

Şerefiye Sarnıcı, 1600 yıllık görkemli tarihiyle, İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında ziyaretçilerini bekliyor. İsmini, Osmanlı döneminde bulunduğu mahalleden alan sarnıç,  Bizans dönemi alt yapılarına kıyasla özgün döşemelerinin görülebilmesi ve orijinal Korinth başlıklarının çok sağlam vaziyette günümüze kadar gelmiş olmasıyla dikkat çekiyor. Etrafında bulunan betonarme yapıların sökülmesi ve çevre düzenlemesinin ardından arkeolojik bir park hâline dönüştürülen Şerefiye Sarnıcı, 360° projection mapping sistemi ile tarihi, sanat ve teknolojiyle buluşturuyor; ziyaretçilerine sıra dışı bir müze deneyimi yaşatıyor.

Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret ettiğinizde, tarihle iç içe olmanın etkileyici duygusunu yaşayacaksınız. Sarnıcın ihtişamı ve gizemiyle çevrildiğinizde, kendinizi eski İstanbul’un sakin ve huzurlu atmosferinde hissedeceksiniz.

Madame Tussauds İstanbul

İstanbul’un en renkli müzelerinden biri, İstanbul’un en meşhur caddesi olan İstiklal Caddesi’nde bulunuyor.  Bu özelliğiyle ulaşımı gayet kolay bir hale geliyor. Müzenin içerisinde ünlü isimlerin balmumundan yapılmış heykelleri bulunuyor. Müzik, bilim, spor, VIP kısım, tarih ve sinema olmak üzere altı bölümden oluşuyor. Her bir kategori için belli kişilerin balmumu heykellerini bulacağınız müzede eğlenceli vakitler geçireceksiniz.

Madame Tussauds İstanbul’u ziyaret ettiğinizde, ünlülerin hayranlık uyandıran balmumu figürlerini görünce büyük bir şaşkınlık yaşayacaksınız. Gerçekçi detaylarıyla dikkat çeken heykellerden gözlerinizi alamayacaksınız.