Bayramda Bitter Çikolata Tercih Edin

0
109

Kakao miktarı yüksek bitter çikolatayı tercih etmeniz halinde hem daha besleyici bir seçim yapmış oluyorsunuz hem de daha az şeker tüketiyorsunuz.

Çikolata aslında besin değeri açısından oldukça zengin bir yiyecek. Yüzde70-85 oranında kakao içeren 100 gramlık bir bitter çikolata, 11 gram lifin yanı sıra  demir, magnezyum, bakır ve manganez gibi zengin bir içeriğe sahip. Kakao miktarının yüzdesi ne kadar yüksekse çikolata o kadar fazla yararlı bileşen; flavonoid içeriyor.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, sağlıklı çikolata seçimine dair şu bilgileri verdi:

 5 GRAM ÇİKOLATA 25-30 KALORİ

 “Önerilen doz esasında çikolatanın içeriğindeki kakao miktarıyla orantılı olarak değişirken ortalama 1 parça çikolata (5 gr) 25-30 kalori arasında değişebiliyor. Yüzde 70-85 kakao içeren 100 gramlık bir bitter çikolata magnezyum için günlük değerin yüzde 58’ini, bakır için günlük değerin yüzde 89’unu, manganez için günlük değerin yüzde 98’ini içerir. Bunların yanı sıra çikolata bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.

NE KADAR ÇİKOLATA TÜKETİLİR?

Çikolatanın “feniletilamin” içeriği kişiye güven duygusu verip iyi hissettiriyor. Çikolata çekirdeğinde bulunan “flavanol” maddesi ise beyne fazla oksijen gitmesini sağladığı gibi bellek sorunlarını da azaltır. Yorgunluğu giderip, enerji verir. Ayrıca kakao yağının cilt besleyici ve koruyucu özelliği herkes tarafından bilinmektedir. 100 gram çikolata oldukça büyük bir miktardır ve günlük olarak tüketilmesi gereken besin değildir. Bu besinlerin kalori miktarının artması içerisine katılan şekerle birlikte gelir. Bu nedenle fazla kalori almamak adına bitter çikolatanın ölçülü olarak tüketilmesinde fayda vardır.”

Kaynak: Bayramda bitteri tercih edin! (paradurumu.com)