İnsan Beynine Takılan Çip İle Düşünerek Bilgisayar Faresi Oynatıldı

0
97

Girişimin kurucusu Elon Musk Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Neuralink’ten bir beyin çipi implante edilen ilk insan hastanın tamamen iyileşmiş gibi göründüğünü ve düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söyledi.

“İlerleme iyi ve hasta, bildiğimiz hiçbir kötü etki olmaksızın tamamen iyileşmiş gibi görünüyor. Hasta sadece düşünerek bir fareyi ekranda hareket ettirebilir, “dedi Musk, sosyal medya platformu X’teki bir Spaces etkinliğinde.

Musk, Neuralink’in şu anda hastadan mümkün olduğunca çok fare düğmesi tıklaması almaya çalıştığını söyledi.

Neuralink, Reuters’in daha fazla ayrıntı talebine hemen yanıt vermedi.

Firma, Eylül ayında insan denemesi işe alımı için onay aldıktan sonra, geçen ay ilk insan hastasına başarılı bir şekilde bir çip yerleştirdi.

Çalışma, beynin hareket etme niyetini kontrol eden bir bölgesine bir beyin-bilgisayar arayüzü implantını cerrahi olarak yerleştirmek için bir robot kullanıyor, Neuralink, ilk amacın insanların düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyesini kontrol etmelerini sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

Musk, obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarının hızlı cerrahi yerleştirmelerini kolaylaştıracağını söyleyerek Neuralink için büyük emellere sahip.

Geçen yıl yaklaşık 5 milyar dolar değerinde olan Neuralink, güvenlik protokolleriyle ilgili olarak defalarca inceleme çağrısıyla karşı karşıya kaldı. Reuters geçen ay, firmanın ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın tehlikeli maddelerin hareketine ilişkin kurallarını ihlal ettiği için para cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Kaynak: Musk, Neuralink’in fareyi düşünerek kontrol edebilen ilk insan hastası olduğunu söylüyor | Reuters