Çalınan Van Gogh Tablosu İlk Kez Sergileniyor

0
176

Tablo, Covid karantinasında Hollanda müzesinden alındıktan sonra ‘sanat dünyasının Indiana Jones’una’ teslim edildi

Vincent van Gogh’un çalınan ve bir Ikea çantasında Hollandalı bir sanat dedektifine teslim edilen erken bir tablosu, manşetlere dönüşünden bu yana ilk kez sergilendi.

İlkbaharda Nuenen’deki 1884 Parsonage Garden, 6 milyon € (5 milyon £) değerinde olan bir Rotterdam müzesinde medyaya tanıtıldı ve hırsızlıktan kaynaklanan hasar hala görülebiliyor.

Tuvalin altında koyu beyaz bir çizik görülebilir.

Resmin restoratörü Marjan de Visser şunları söyledi: “Buna şiddetli bir şey diyebilirim çünkü tüm katmanlardan, vernikten, boya katmanlarından ve ardından beyaz olan zemin katmanına giriyor.

“Altında orijinal tuval var, o da biraz hasar görmüş” diye ekledi ve hasarın muhtemelen resmin sert bir şeye çarpmasından kaynaklandığını söyledi.

De Visser, tabloyla ilgili kapsamlı bir araştırma yürüttüğünü, kullanılan malzemeleri, önceki restorasyonları ve nasıl monte edildiğini incelediğini söyledi. “Bilmeden hiçbir şey yapamazsınız, korunması için bir teklifte bulunamazsınız.”

Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand, ilkbaharda Nuenen’de Vincent van Gogh’un Papaz Bahçesi ile poz veriyor

‘Biraz lanetli’: Van Gogh’un nasıl çalındığı, suç dünyası için bir ‘baş ağrısı’ydı

De Visser, tablodaki kiri çoktan temizledi ve restorasyon için hazırlık adımları olan verniğin bir kısmını çıkarmaya başladı.

Çarşamba günkü sunum medya mensupları içindi, ancak halk tabloyu 29 Mart’tan itibaren Hollanda’nın kuzeyindeki Groninger Müzesi’nde görebilecek.

Tablo, Mart 2020’de Covid 19 karantinası sırasında Groningen’den ödünç alındığı Amsterdam yakınlarındaki Singer Laren Müzesi’nden bir gece yarısı soygununda çalındı.

Polis tarafından yayınlanan video görüntüleri, bir adamın gecenin bir yarısı cam kapıyı kırdığını ve sağ kolunun altına sıkışmış tabloyla koşarak dışarı çıktığını gösterdi.

Resmin nerede olduğu üç buçuk yıl boyunca bilinmiyordu, ta ki “sanat dünyasının Indiana Jones’u” olarak bilinen bir sanat dedektifinin elinde sansasyonel bir şekilde yeniden ortaya çıkana kadar.

Kendi güvenliği için kimliği açıklanmayan bir adam, tabloyu mavi bir Ikea çantası içinde, balonlu naylon ile kaplı ve bir yastık kılıfının içine doldurulmuş olarak Arthur Brand’e verdi.

Resim, Van Gogh’un kariyerinin nispeten erken dönemlerinden, üretken sanatçının ayçiçeği ve canlı otoportrelerden oluşan ticari marka post-empresyonist resimlerine başlamadan önce.

De Visser, “Genç Van Gogh, Antwerp’teki sanat akademisine gitmeden önce böyle resim yapıyordu” dedi.

Kaynak: Çalınan Van Gogh, Hollandalı sanat dedektifliğine iade edildiğinden beri ilk kez sergileniyor | Vincent van Gogh | Muhafız (theguardian.com)