2009 Yılından Önce Araç Sahibi Olanlara Uyarı

0
42

TESK başkanı Palandöken, hurda teşviki ile ilgili uygulamaların yeniden getirilmesini talep etti. Söz konusu rakamların enflasyon şartları dikkate alınıp güncellenmesi gerekli paylaşıldı. İşte o talep ile ilgili tüm detaylar…

Hurda teşviki için adım atıldı

2019 yılında eski aracını hurdaya ayıranlar adına verilen 15.000 TL’lik hurda teşvik uygulaması bugün yeniden gündeme geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu genel başkanı olarak bilinen Palandöken, vatandaşların eskimiş ve çürümeye yüz tutmuş araçlarının teşvik ile birlikte lisanslı geri dönüşüm tesisleri üzerine bırakarak ekonomiye kazandırılması gerekliliğini paylaştı. Yapılacak teşvikler ile birlikte görüntü ve çevre kirliliği oluşturup insan sağlığını tehdit eden araçların burada verilmesi için teşvik sağlanması adına yeniden adım atıldı.

Araç fiyatları arttı

Palandöken yapmış olduğu açıklamada araçlarını hurdaya veren kişilerin motorlu taşıtlar vergi borçlarını ödenip trafik cezalarının silinmesi ve bununla birlikte benzeri imtiyazların getirilmesi gerektiğini paylaştı.

Palandöken yapmış olduğu değerlendirmede döviz kurları üzerindeki artış sebepli olarak sıfır araçların fiyatlarının yükselip vergi fiyatları artmış olan araçların ÖTV matrahının da yükselmiş olması adına araç fiyatlarının iki katından fazlaya çıktığı konusunu dile getirdi. Palandöken, bu durumun vatandaşların ikinci el ve yaşlı araç kullanmasını teşvik ettiğini dile getirdi. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ve gereksiz parça ithalatına sebep olan yaşlı araçların milli servetin kaybına yol açtığı dile getirildi.

Türkiye’de hurda ithalatı sürüyor

Yaşlı araçların hurdaya çıkmasının Türkiye’nin yurtdışından hurda İthal etmesine sebebiyet verdiği paylaşıldı. Türkiye en çok ithal eden ülkelerin başında gelmek ile birlikte teşvik ile beraber yaşlı araçların hurdaya ayrılması ve hurda ithalatının azaltılması adına önemli bir adım atılabileceği paylaşıldı.

Palandöken, karayolları üzerinde yaklaşık olarak 26 milyon araç bulunduğunu ve bu araçların şu an 15 yaş üzeri olduğunu paylaştı.

Kaynak: Bakanlık 2009 yılından önce araç sahibi olanları uyardı! Konuyla ilgili yeni bir düzenleme paylaşıld (paradurumu.com)