Özel Okullarda Zam Bilmecesi

0
61

Özel okullarda velilerden istenen ücretler gündemde. TÖZOK Başkanı Öztürk, okulların keyfi bir ücret belirlemediğini, Veli-Der ise ek hizmetler altında ücretlerin belirlenen oranı geçtiğini söyledi.

Özel okullarda gelecek yıl için öğrenci kayıtları alınmaya başlandı. Bir okulda, beslenme dahil edilerek veliden 600 bin liradan fazla ücret istenmesi özel okul fiyatlarını bir kez daha gündeme getirdi.

TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, özel okulların keyfi bir ücret belirlemediğini savundu. Buna karşılık Veli-Der Bursa Şubesi ise ek hizmetler altında ücretlerin belirlenen oranı geçtiğini söyledi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI AÇIKLAMA YAPTI

Özel okul ücretleri, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre belirleniyor. Yönetmelik gereğince, 1’nci, 5’inci ve 9’uncu sınıflarda (hazırlık sınıfı olan okullarda hazırlık sınıfı) eğitim ücretleri, okulun vereceği hizmetlere göre belirlenip velinin tercihine sunuluyor.

 Yönetmeliğe göre, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamayacak. Bu formüle göre yapılan hesaplamalara göre, özel okulların, gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 56,89 oranında artış yapabileceği öngörülüyor.

Ancak sosyal medyada paylaşılan görsellerde özel okulların bu oranın çok üzerinde zam yaptığı ifade ediliyor. Hatta Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuya ilişkin açıklama yaparak “Özel okullardaki zam konusunda özel okul temsilcileriyle görüştük, kendilerini uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BİNLERCE ÖĞRENCİNİN KAYDI ÖZEL OKULLARDAN ALINDI’

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, belirlenen ücretlere göre velinin çocuğunu okula kaydedip veya etmemesinin kendi takdirinde olduğunu ifade etti. Öztürk, “Özel okullarda verilen hizmetler için belirlenen ücretlerin tespitinde, eğitim alanında ve genel enflasyondaki artışlar belirleyici unsurdur. Bu hizmetleri sunan okullar, tespit edecekleri ücret miktarının veliler tarafından da kabul görmesini dikkate almaktadırlar. Okullar, yapılacak keyfi bir ücret tespitinin öncelikle kendi okulunu güç durumda bırakacağının bilincindedirler” dedi.

Fiyat artışları nedeniyle özel okullarda öğrenci kaybı olup olmadığına ilişkin Öztürk, “Özel okul ücretlerinde son yıllardaki yüksek enflasyonun altında bir artış yapıldığını ve okulların ağır mali sıkıntılar yaşadığını pek çok velimiz tarafından biliniyor. Ancak pandemi, deprem felaketi ve bölgemizde yaşanan ağır ve üzücü hadiseler gibi beklenmedik olayların etkisiyle yaşanan genel ekonomik dalgalanmalar, velilere olumsuz yansıyabiliyor ve bunun neticesinde çocuğunu özel okuldan almak durumunda kalanlar olabiliyor kuşkusuz. Net bir rakam belirlenememekle birlikte binlerce öğrencinin özel okullardan kaydının alındığını söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.

‘BEKLENTİMİZ KISA SÜREDE ENFLASYONUN KONTROL ALTINA ALINMASI’

Öztürk, özel okulların kapanması veya başkalarına devredilmesinin nedenini, “Genel ekonomik gelişmelerden ve yaşanan yüksek enflasyonun velinin bütçesine getirdiği mali yükten ve bu süreçte velilerimizin bakanlığımızdan eğitim desteği alamamasından kaynaklanıyor” sözleriyle aktardı. Öztürk, beklentilerinin kısa sürede ekonominin toparlanması, enflasyonun kontrol altına alınması ve bakanlığın özel okul velilerine eğitim desteğinde bulunması olduğunu söyledi.

‘EĞİTİM POLİTİKASI VELİLERİ ÖZEL OKULA ZORLUYOR’

Veli-Der Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, çoğu okulun kayıt ücretinin açıklamadığını ama İstanbul’daki okulların 600 bin liraya varan ücretler istediğini söyledi. Dinga, yüzde 60 oranında konuşulan zam oranına ilişkin, “Özel okullar şimdi enflasyonun iyice artmasını, ondan sonra ücretleri açıklamayı bekliyorlar. Erken kayıtlar bile daha geç dönemlerde başlıyor. Bir oran belirlense de ev kiralarındaki yüzde 25 zam oranı gibi bir şey fiilen uygulanmıyor. Beslenme gibi diğer hizmetler altında belirlenen oranı fazlasıyla aşıyorlar” dedi.

Velilerin özel okulları tercih etmesindeki etkenleri Dinga, şöyle açıkladı: “İktidar, özelleştirme politikalarının sıkı bir uygulayıcısı. Kamu okullarındaki çocuklara ayrılmayan kaynaklar özel okullara ayrılabiliyor. Eğitim alanındaki uygulamalar, ekonomik durumu müsait olmasa bile velileri, çocuklarını özel okula göndermek zorunda bırakıyor. Okullarda dinselleşme, meslek veya imam hatip lisesi dayatmaları velileri çocukları özel okula göndermeye zorluyor.”

Kaynak: Özel okullarda zam bilmecesi: Fiyatları kim artırıyor? (gazeteduvar.com.tr)