İstanbul’da Ta Fota Törenleri

0
712

Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2022’nci yıl dönümü nedeniyle İstanbul’da ayin düzenlendi ve denizden haç çıkarma törenleri yapıldı.

Hz. İsa’nın vaftiz edilişinin yıldönümüne denk gelen Ta Fota (Işıklar) bayramı dolayısıyla İstanbul’da dört noktada törenler yapıldı.

Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2022. yıl dönümü, Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma törenleriyle kutlandı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen töreni yönetti. Sabah 09.00’da başlayan törende dualar edildi.

Yaklaşık 4 saat süren ayinin ardından Bartholomeos ile ayine katılanlar, kortej halinde Haliç sahiline yürüdü. Patrik Bartholomeos’un buradan suya attığı haçı çıkarmak için 10 kişi denize atladı. Galip Yavuz, bu yıl haç çıkarmayı başaran kişi oldu.

Haç çıkarma töreni çok sayıda kişi tarafından ilgiyle izlendi. 5 senedir haç çıkarma törenine katıldığını söyleyen Yavuz, “5 senedir katılıyorum ancak ilk defa kazandım. Çok mutluyum. Hepinize kardeşlik ve sevgi dolu bir yıl diliyorum. Bu sene su fazla soğuk değildi” dedi.

Balat’taki törenle eş zamanlı olarak Kuzguncuk, Büyükada ve Yeşilköy’de de haç çıkarma törenleri düzenlendi.

Kuzguncuk’taki Rum Ortodoks Ayios Yeorgios Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayini  Metropolitan  Emmanuel  yönetti. Yaklaşık 3 saat süren ayinin ardından kortej eşliğinde dualar edilerek haç atma töreninin yapılacağı Kuzguncuk İskelesi’ne yüründü. Burada  Metropolitan  Emmanuel’in denize attığı haçı çıkarmak için  2 kişi  denize atladı. İlias Ouanis Tawadros denizden çıkardığı haçı öptü ve Meropolitan Emmanuel ‘e sundu.  Haçı çıkarmak için denize atlayan 2  kişiye de altın haç kolye hediye etti. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı ayin ve haç atma törenleri çevrede bulunanlarca ilgiyle izlendi.

Kaynak: İstanbul’da Ta Fota törenleri – Gazete Duvar