Av. Serhat Okumuş Yazdı I Mağdur Araç Sahiplerinin Değer Kaybı Talepleri

0
264

Trafik kazaları genellikle yaralamalı, ölümlü ve maddi hasarlı olmak üzere 3 türdür. Ülkemizde de maalesef bu tür trafik kazaları yaşanmaktadır. Maddi hasarlı trafik kazası sonucunda araçta hasar meydana gelmektedir. Yaşanan hasarla birlikte hasarın onarılması amacıyla araç, işlem görür.

Aracın maddi hasar alarak işlem görmesi sonucu araç, 2. el araç piyasasına göre değer kaybeder. Söz konusu onarım işlemi profesyonelce olsa dahi araçta değer kaybı yaşanacaktır. Değer kaybı miktarı hasarın derecesine göre değişkenlik gösterecektir. Araçta boya olması, parçaların değiştirilmesi, parçaların onarılması değer kaybı miktarını etkileyen en önemli unsurlardır.

Araçta meydana gelen değer kaybından taraflar kusur oranlarıyla sorumludur. Yaşanan kazada mağdur olan taraf, karşı tarafın kusuru oranında aracının değer kaybını talep edebilir. Değer kaybı talebi, kusurlu araç sigorta şirketine yapılmalıdır. Sigorta şirketi, değer kaybının ödenmesi talebi olmadan hiçbir ödeme yapmamaktadır. Sigorta şirketi, Trafik zorunlu mali mesuliyet poliçesindeki limit kadarıyla sorumlu olacaktır. ZMMS Poliçesindeki limit tükenmişse, mağdur olan taraf bu değer kaybı talebini araç sürücüsü ve araç malikinden talep edebilecektir.

Aracı hasar alan ve sonucunda değer kaybı yaşayan mağdur taraf, elinde maddi hasarlı trafik kazasına dair tüm belgelerle ve talep dilekçesiyle kusurlu aracın sigorta şirketine başvurmalıdır. Söz konusu başvuru, gerçekleşen trafik kazası tarihinden itibaren 2 yıl içinde yapılmalıdır. Sigortaya başvuru yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde sigorta şirketinin değer kaybı ödemesi yapması gerekmektedir. Sigorta şirketi 15 gün içinde ödeme yapmaz ise veya ödeme yapar ve mağdur bu ödemenin de eksik olduğunu düşünüyorsa ödenmeyen kısım/eksik ödenen kısım için sigorta tahkime başvuru yapabilecektir. Sigorta tahkim komisyonu bilirkişi marifetiyle gerçek değer kaybını tespit edecektir. Sigorta tahkim komisyonu başkanlığının vermiş olduğu karar, mahkeme kararı niteliğinde olup mahkeme kararından hiçbir farkı bulunmamaktadır. Mahkemelere alternatif bir yoldur. Mahkemelere oranla avantajı, daha kısa sürede sonuçlanmasıdır.

Yaşanmış olan maddi hasarlı trafik kazası sonucu oluşan değer kaybının parasal karşılığını talep hakkının bulunduğunu çoğu araç maliki mağdur vatandaşlarımız maalesef bilmemektedir. Bu yazımızla değer kaybı hakkınızın olduğunu bilgilerinize sunarız. Yaşanan maddi hasarlı trafik kazası sonrası hukuka aykırı şekilde sizlerin bilgilerinize ulaşıp sizlerle iletişime geçecek olan hasar danışmanlık şirketleri olacaktır. Telefon üzerinden sizlerle bazı vaatlerde bulunacaklardır. Trafik kazasından kaynaklı tüm tazminatları yalnızca siz veya avukatınız talep edebilecektir. Hasar danışmanlık şirketlerinin adınıza tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır. Değer kaybı bedelinin tahsili sürecinde mağdur olmamanız amacıyla avukata danışmanızı önemle tavsiye ederiz.

Av. Serhat Okumuş