Kanada’da ‘Zombi Yangınları’ Endişe Verici Bir Hızla Yanıyor

0
104

Kanada’nın kışının ölüsünde bile, geçen yılki rekor kıran orman yangını sezonunun közleri kalıyor. Sözde zombi yangınları, kalın kar katmanları altında benzeri görülmemiş bir oranda yanıyor ve önümüzdeki yazın neler getirebileceğine dair korkuları artırıyor.

Kışın Britanya Kolumbiyası’nın (BC) Fort Nelson kasabasından geçen otoyolda araba kullanan insanlar, etraflarındaki topraktan akan beyaz duman bulutlarını kolayca görebilir ve koklayabilirler.

Küçük kuzeydoğu BC kasabasının yerlisi olan bir itfaiyeci ve bilim adamı olan Sonja Leverkus, Kasım ayında bir kar fırtınası sırasında araba kullandığını hatırladı, ancak kar yağışı beyaz görünmüyordu.

Aksine, havadaki duman nedeniyle mavimsi gri olduğunu söyledi.

15 yıldan fazla bir süredir kuzey BC’de yaşayan Bayan Leverkus, “Hiç duman gibi kokan bir kar fırtınası yaşamadım” dedi.

Bu tüyler, sıcaklıkların -40C’ye (-40F) düştüğü acı soğuk günlerde bile Şubat ayına kadar görülebiliyordu.

Fort Nelson dumanı, kışlama yangınları olarak da adlandırılan zombi yangınlarının sonucudur.

Yüzeyin altında yavaşça yanan alevsiz için için yanan ve Kuzey Amerika’nın kuzey ormanlarında yaygın olan turba yosunu adı verilen organik bir toprak ve onları soğuktan izole eden kalın kar katmanları sayesinde canlı tutulurlar.

Bu yangınlar olağandışı değil. Uzmanlar, son 10 yılda, Britanya Kolumbiyası’nın ortalama olarak soğuk aylarda yanmaya devam eden beş veya altı tane gördüğünü söylüyor.

Ancak Ocak ayında, eyalet 106 aktif zombi yangınının benzeri görülmemiş bir zirvesini gördü ve yangın bilimcileri arasında bu yananların yaklaşan orman yangını sezonu için ne anlama geleceği konusunda endişe uyandırdı.

İl verilerine göre, çoğu genellikle ilkbahardan önce kendi başlarına dışarı çıkar, ancak 91’i BC’de hala yanıyor ve Mart ayına kadar söndürülmeyenler, kar eridiğinde ve havaya maruz kaldıklarında yeniden alevlenebilir.

Bu nedenle, bilim adamları onları orman yangını mevsimlerinin erken başlangıcına bağladılar.

Kaynak: Kanada’da ‘Zombi Yangınları’ endişe verici bir hızla yanıyor – BBC News