Telefon Kayıt Harcından 6,2 Milyar TL Tahsil Edildi

0
129

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Türker Ateş’in verdiği soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, telefon kayıt harcından 11 ayda 6 milyar 237 milyon 244 bin TL tahsil edildiğini açıkladı.

CHP Bolu Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş’in yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan kayıt harcına temmuz ayında yapılan yüzde 200’ü aşkın zamma ilişkin soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten yanıt geldi.

Bu kapsamda devletin yılın 11 ayında telefon kayıt harcı ödemesinden toplam 6,2 milyar TL tahsil ettiği ortaya çıktı. CHP’li Ateş, “Görüldüğü üzere; devlet eliyle adeta bir soygun düzeni kurulmuş durumda. Vergi sistemi içler acısı halde, sadece telefonlarda değil her aldığımız mal ile hizmette normal şartlarda aklın almayacağı vergi ve harçlar devrede… Bütçe açığı bu tabloda vatandaşa rağmen genişliyor. Yaşanan süreçte enflasyonun değil ama halkın beli büküldü, bükülüyor” dedi.

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların kayıt harcının 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla harcı 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye çıkartıldığını hatırlatan Ateş, şöyle konuştu:

“IMEI harcının bir anda 7,3 katına çıkmasıyla geçtiğimiz aylarda konuyu Meclis gündemine taşıdık. Aradan zaman geçti ancak Bakan Şimşek’in soru önergemize yanıtında paylaştığı cep telefonlarının kayıt harcında elde edilen 11 aylık tahsilat rakamı dudak uçuklattı. Şimşek, 1 Ocak 2023 – 21 Kasım 2023 tarihleri arasında 815 bin 289 adet telefon kayıt harcı ödemesinin yapıldığının tespit edildiğini ve toplam tahsilat miktarının 6 milyar 237 milyon 244 bin 307,50 TL olduğunu açıkladı.

Bakan Şimşek ayrıca, 7 Temmuz 2023 tarihinde yapılan 39 bin 70 ödeme için vergi dairesi müdürlüklerince düzeltme işlemi başlatıldığını kaydetti. Kararın 8 Temmuz’da yürürlüğe gireceği belirtilince vatandaş zamlı tarifeden önce harekete geçmeye çalıştı; e-devlet çöktü, sınır kapılarına yığılma yaşandı. Yurt dışından telefon getiren ancak yurt dışına henüz çıkış yapmayan vatandaşlar soluğu vergi dairelerinde aldı. Ancak ardından bu vatandaşlara yaptıkları 6 bin 91 TL’lik ödemelerin iade edileceği belirtildi ve yerine 20 bin lira ödeme talep edildi.”

BAKANLIK ZAM SONRASI TAHSİLATI YANITLAMADI

CHP’li Ateş ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, kendisine yöneltilen “7 Temmuz 2023 tarihinden itibaren kaç kişi telefon kayıt harcı yatırmıştır ve elde edilen gelir nedir?” sorusuna yanıt vermediğine ve bu sorunun muhatabı olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı işaret etmesine dikkat çekti.

Kaynak: Telefon kayıt harcından 11 ayda 6,2 milyar TL tahsil edildi (gazeteduvar.com.tr)