Bireysel Emeklilikte Birikiminin Yarısını Çekme Hakkı

0
159

BES’te sistemde 5 yıldır varolanlara birikimlerini kısmi çekme hakkı getirildi. 

Kısmen ödeme hakkını kullanan vatandaş 3 yıl sistemden çıkamayacak. Çekme hakkını en az asgari ücretin 5 katı (Şu anda 67 bin TL) birikimi olan vatandaşlar kullanabilecek. Kısmi çekim, evlilik, konut alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında kullanılacak. Üniversite eğitimi için kısmi çekimi ancak 21 yaş altındaki gençler kullanacak. Doğal afet durumunda  5 yıllık süre ve asgari ücretin 5 katı olan birikim sınırı şartları aranmayacak. Evlilik ve konut alımında birikimin yüzde 20’si eğitim ve doğal afet nedenleriyle kısmi çekimde yüzde 25’i oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) evlilik, konut alımı, eğitim ve doğal afet durumlarında ihtiyacı olan vatandaşlara birikimlerinin yarısını çekme hakkı yayımlanan yönetmelik ile getirildi. Bu durumlarda vatandaşlar BES’te hak kaybı yaşamayacak. Ancak birikimlerini BES’te değerlendiren ve devlet katkısı alan vatandaşın kısman ödeme hakkını kullanması için sistemde 5 yıldır bulunması ve sonraki yıllarda da kısmen ödeme hakkını en az beş yıl kullanmamış olması gerekiyor. BES katılımcısının, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az beş katı kadar (şu anda 67 bin TL) katkı payı biriktirmesi gerekiyor.

bir defaya mahsus kullanılabilecek. Eğitim için kısmen ödeme hakkından faydalanacak katılımcı, e-Devlet üzerinden alınmış öğrenci belgesinin bir nüshasını emeklilik şirketine gönderecek.

Yine eğitim için bu hakkı kullanmak isteyen katılımcı, kısmen ödeme hakkından aylık, üç aylık veya yıllık ödemeli ve dört yıl süreli yıllık gelir sigortası ürünü almak suretiyle faydalanabilecek. Sigorta veya emeklilik şirketlerince katılımcının beklentisine, yaşına, alacağı kısmen ödeme tutarına ve benzeri özelliklerine yönelik olarak hazırlanan yıllık gelir sigortası teklifleri, emeklilik gözetim merkezi aracılığıyla katılımcının tercihine sunulacak.

DOĞAL AFETTE SINIR YOK

Diğer yandan genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde, afetten zarar gören katılımcılar, doğal afetin meydana geldiği tarihten itibaren altı ay içinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek. Afet nedeniyle kısmen ödeme hakkından faydalanacak katılımcı, kurum tarafından duyurulan belgenin bir nüshasını emeklilik şirketine ibraz etmek zorunda. Doğal afet durumunda 5 yıllık süre ve asgari ücretin 5 katı olan birikim sınırı şartları aranmayacak. Evlilik ve konut alımında birikimin yüzde 20’si eğitim ve doğal afet nedenleriyle kısmi çekimde yüzde 25’i oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

Kaynak: //www.haberturk.com/bes-te-vatandaslar-birikimin-yarisini-cekerse-hakkini-kaybetmeyecek-3624565-ekonomi