Silivri Tarih Derneği Metruk Binaların Yıkımına Dikkat Çekti

0
747

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği geçtiğimiz haftalarda yıkımı gerçekleştirilen metruk binalar hakkında bir makale yayınladı.

Zabıta ekipleri ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince çeşitli mahallerde gerçekleştirilen metruk binaların yıkımı konusunda dikkatleri çeken dernek yetkilileri, yıkılan bazı yapıların Sivil Mimarlık Örneği yapıları olduğunu, olabileceğini, dolayısıyla bu yapıların önce arşive kazandırılmasını daha sonra yıkım işlemleri zorunlu ise gerçekleştirilmesini talep etti.

https://www.silivritarihder.com/post/silivri-sivil-mimari-ornekleri

Açıklama şu şekilde;

Geçtiğimiz günlerde Zabıta ekipleri ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerince çeşitli mahalle ve köylerde metruk binalara yönelik yıkım işlemleri gerçekleştirildiği belediyenin resmi hesabından yayınlanmıştı. Belirli dönemlerde, belirlenen yapılara yönelik gerçekleştirilen bu yıkım işlemleri arasında ilçenin “ Sivil Mimarlık Örneği “ kapsamında sayılabilecek yapılar yer aldığı görülmektedir.

Silivri’nin tarihsel geçmişini göz önünde bulundurduğumuzda ilçe merkezinde ve köylerinde Rum döneminden Cumhuriyet dönemine sivil mimarlık örneği yapılar yer almaktadır. Bu yapılar Silivri’nin tarihsel belleğini oluşturmakla birlikte, bünyesinde barındırdığı mimari öğeleri, yapılarındaki mekansal kurgular bizlere Silivri’de yaşamış tüm toplumların tarihsel gelişimi ve evleri hakkında fikir vermektedir.

Silivri’nin tarihsel döneminin somut kültürel miraslarından olan ahşap, kagir ve yığma yapı malzemeleri ve uygun yöntemlerle inşa edilen bu yapıların metruk olarak değerlendirilmesi, belgeleme çalışmaları, detaylı fotoğraf çekimleri, rölöve çizimleri ile lazer taramaları yapılmadan yıkılması/çökmesi, tescillerinin olmaması, Silivri’nin somut kültürel mirasının kayıt altına alınamaması ile birlikte yok olup gitmesine sebep olmaktadır.

Diğer yandan Haziran ayı içerisinde Selimpaşa’da 5870 Parselde bulunan Rum “Sivil Mimari Örneği” yapı uzun süreli bakımsızlık ve pek çok dış etkenden dolayı nihai olarak büyük bir kısmı yıkılmış durumdadır. Bu yapı için daha önceleri kurumlar tarafından yapılabilecek bir belgeleme ve rölöve çalışması yapının aslına uygun şekilde restore edilmesine olanak sağlayabilecekti. Hali hazırda derneğimizde bu yapı ile alakalı rölöve çizimi olmasa da faydalı olabilecek detaylı fotoğraflar mevcuttur.

Hem kaderine terk edilen hem de yıkılması kararlaştırılan ya da kurtarılması gereken, riskli durumda olan bu ve buna benzer belgeleme çalışmalarının yapılması, rölöve çizimlerinin hazırlanması, risk analizlerinin ve sanat tarihi açısından tespitlerinin yapılması ve Silivri’nin tarihsel ve kültürel belleğine kazandırılması gerekmektedir. Yıkımı kararlaştırılan bu tarz yapıların yıkılmadan önce bir müddet daha süre verilerek bu belgeleme çalışmalarının yapılmasını ve Silivri envanterine kazandırılmasını talep etmekteyiz. Gerek görülmesi durumunda dernek olarak bu çalışmaları gerçekleştirebileceğimizi de belirterek ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerimizi yazılı olarak iletiyoruz.

İlerleyen süreçte tarafımıza iletilen cevapları da kamuoyu ile paylaşacağımızı belirtmek isteriz.

Silivri Tarih Derneği