Çorlu Yeşil Alan Projesi

0
1679
Çorlu Belediyesi’nden Duyuru
Değerli Kamuoyu,
“Birlikte Yönetmeye Hazır Mısınız?” sloganıyla çıktığımız yolda, görev yaptığımız dönem içerisinde her zaman Çorlu’muzun modern, huzurlu, yaşanabilir bir kent olması için mücadele verdik.
Her yıl yaklaşık 10 bin kişi artan nüfusumuz ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşlarımızdan oluşan kültür mozaiği Çorlu’muz, hepimizin. Vatandaşımızla, kamu kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, esnafımızla el ele verip Çorlu’muza her yönüyle sahip çıkmalıyız.
Bu anlayış doğrultusunda; eski asker hastanesi, eski devlet hastanesi ve eski kız meslek lisesi üçgenindeki herkesin ne olacağı konusunda merakla beklediği, şehrimizin kalbi olan alana sahip çıkmak istediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.
Bu 115 dönümlük alan ile ilgili eğer bugün doğru adımlar atılırsa, Çorlu’muzun en az 100 bin kişilik nüfusuna tesir edecek, şehrimizin çehresinde fark yaratacak avantajlar yakalayacağız.
Söz konusu paftanın;
• 80 dönümü Eski Asker Hastanesine (Milli Savunma Bakanlığı)
• 8 dönümü Eski Devlet Hastanesine (Sağlık Bakanlığına)
• 6 dönümü Eski Kız Meslek Lisesine (Milli Eğitim Bakanlığına) tahsisli,
• 8 dönümü şahıs arazisine
• 12 dönümü Belediyemize aittir.
“Tarihimize Sahip Çıkıyoruz”
Bu üçgen alanda bulunan asker hastanesi 1937 yılında inşa edilmiş ve yoğun gayretlerimiz ile Nisan 2016 tarihinde Çorlu Eski Asker Hastanesi ve Eski Kolordu Komutanlığı ile Sağlık Mahallesi yolu üzerinde bulunan Kopsavaş Kışlası içerisindeki 15 adet geç Osmanlı Yapısı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca tescil edilmiştir.
Ancak Milli Savunma Bakanlığı, Eski Asker Hastanesi ile ilgili tescile Mayıs 2016 tarihinde itiraz etti ve Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yerinde inceleme kararı verdi. Kurul itiraza karşı, Ekim 2016 tarihinde yerinde yaptığı inceleme sonucu tescilin arazisiyle birlikte “Anıt Eser” olarak devamı yönünde karar verdi.
1936 yılında dönemin 5. Kolordu Komutanı Salih Omurtak Paşa tarafından projeleri dönemin mimarlarından Nejat Bey’e hazırlatılan Eski Askeri Hastane; 150 metrelik ön cephesiyle şehir merkezinde yeşil bir alan içerisinde bulunmasıyla, erken Cumhuriyet döneminin Trakya’daki en önemli temsilcisi olduğu hepimiz tarafından kabul edilmiş bir eserdir.
Yıllardır gerek hastane gerek eğitim kurumları gerekse de askeri alan olarak şehrimize kamu hizmeti vermiş bu kamusal alanın, bundan sonra da şehrimize sosyal donatı alanı olarak kamu hizmeti vermesi gerektiğine inanıyorum.
Kamu kurumları tarafından terk edilmiş ve asıl amacı dışında kullanılmaya başlanan bu alanın, amacı yerelde şehre kamu hizmeti vermek olan belediye tarafından, halkın yoğun talep ve isteklerini de arkasına alarak, başta New York’taki Central Park ve Londra’daki Hyde Park olmak üzere, yurt dışında gördüğümüz bu örneklerden yola çıkarak; “Merkez Kent Parkı” olarak halkın hizmetine sunulması gerektiği inancını savunuyoruz.
Merkezinde tarihi yapının bulunduğu bu “Merkez Park” projesinin içerisinde; çeşitli sanat atölyelerinin bulunduğu, gençlerin piyano çaldığı, tiyatro çalışmaları yaptığı, bahçesinde satranç oynadığı, etrafında çeşitli sulak alanların, gölün, botanik bahçesinin, anaokulunun ve kent müzesinin bulunduğu; restoran, sosyal tesis ve çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere bir de bir performans merkezi barındıracak bir yer olacağını hayal ederek; sadece Trakya’da değil, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir tesis olmasını öngörüyoruz.
Şehir merkezinde olmasından dolayı gündelik yaşamın koşturması içerisinde insanların soluklanmak ya da yemek yemek gibi aktiviteleri sağlayabilmesi ile yaklaşık 100 bin kişinin yararlanabileceği bir yer olmasıyla, bu parkın insanların yaşamlarında önemli bir noktada olacağı da aşikârdır.
“Örnekleri Var, Hayal Değil”
Türkiye’deki benzer uygulamalara değinecek olursak; İstanbul Esenler’de bulunan 170 dönüm arazi üzerine kurulu Metris Kışlası, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Esenler Belediyesine park yapılması için verilmektedir.
 “Hepimiz Elimizden Gelen Gayreti Göstermeliyiz”
Ki siz de şahit olmuşsunuzdur; Sayın Cumhurbaşkanı en başta olmak üzere Milli Savunma Bakanı ve Çevre Şehircilik Bakanı tarafından ulusal basında mütemadiyen verilen demeçlerde özellikle şehir içinde kalan askeri alanların “yeşil alan” olarak değerlendirileceği belirtilmişti. Bu yüzden geç kalmadan harekete geçmeli ve Çorlu’ya nefes aldıran bu güzide yeşil alanın park olması için hepimiz elimizden gelen gayreti bir an önce göstermeliyiz.
“Çok Şey İstemiyoruz”
Geçtiğimiz yıllarda Çorlu’da TOKİ’ye bedelsiz olarak tahsis edilen arazinin büyüklüğü yaklaşık 3.000.000 m² iken, söz konusu alanda bulunan 120.000 m²nin 300 bin nüfuslu Trakya’nın en büyük ve 55 ilden büyük Çorlu’muza park alanı olarak tahsis edilmesinin çok da görülmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
“Milletvekillerimizi Göreve Davet Ediyoruz”
Çorlu Belediyesi olarak elimizden gelen imkânları sonuna kadar kullanacağımızı ve gerekli yerlere başvurularımızı yapacağımızı özellikle belirtmek istiyoruz. Ayrıca; bu projenin sadece belediyemiz tarafından değil, bölge milletvekilleri, Büyükşehir Belediyemiz, tüm kamu kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, STK’lar, basın kuruluşları ve vatandaşlarımız tarafından destekleneceğini de tüm samimiyetimle inanıyoruz. Özellikle de milletvekillerimizi göreve davet ediyoruz. Böyle bir merkez parkın bu şehirde yaşayan insanların en büyük hayali olacağını düşünüyoruz.
“Merkez Parkı İstiyoruz”
Bu şehri birlikte yönetiyoruz, bu şehir hepimizin. Haydi hep beraber şehrimize, geleceğimize sahip çıkalım!
Kaynak: Çorlu Belediyesi
Gerek Silivri Gerekse Tüm Trakyamızın yeşil alanlarının korunması ve arttırılması konusunda proje üreten tüm sivil ve kamu kuruluşlarının yanındayız…
Silivri TV