İBB’den Kışa Hazırlık Toplantısı: Kar Yağışı Ocak Başında Bekleniyor

0
2

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kış aylarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıkları değerlendirmek amacıyla “Kışa Hazırlık Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı”nı gerçekleştirdi. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nda (AKOM) düzenlenen toplantıya, İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir başkanlık yaptı. Toplantıya İBB Genel Sekreter Yardımcıları ile ilgili birimlerin yanı sıra Emniyet, AFAD, Jandarma, Karayolları, Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, İGA ve HEAŞ temsilcileri de katıldı.

Uzun Vadeli Hava Tahminleri Paylaşıldı

Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanı Ergün Cebeci, yaptığı sunumda uzun dönemli hava tahminlerini aktardı. Buna göre:

  • Aralık ayında yağışlar mevsim normallerinde olacak.
  • Sıcaklıklar ayın son haftasında kış seviyelerine düşecek.
  • Kar yağışı en çok ocak ayı başı ile şubat ortası arasında bekleniyor.
  • Mart ayının ise görece ılıman ve yağışlı geçeceği öngörülüyor.

11 Binden Fazla Personel Sahada Olacak

İBB, kış şartlarıyla mücadele kapsamında 11 bin 242 personel ve 3 bin 492 araç–iş makinesi görevlendirecek.
4 bin 298 kilometrelik yol ağında, 637 müdahale noktasında ekipler hazır bekletilecek. Metrobüs hattında ise 44 araç görev yapacak.

Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi, 1.551 araç ve iş makinesi ile sahada olacak. 755 kar küremeli tuz serici kamyon ve 260 kritik nokta iş makinesi konuşlandırılacak. İETT, Metro İstanbul ve Şehir Hatları, yoğun kar yağışı dönemlerinde ek seferler düzenleyecek.

Tuz Stokları 370 Bin Tonu Bulacak

İBB’nin tuz depolarında şu anda 165 bin ton tuz bulunuyor.
100 bin tonluk alımın 45 bin tonu depolara ulaştı, sevkiyat sürüyor.
14 Kasım 2025’te yapılan ek ihale ile 150 bin ton daha satın alındı.
15 Ocak 2026’ya kadar toplam 370 bin ton tuzun hazır edilmesi hedefleniyor.

İlçe belediyelerinin 34 bin 500 tonluk talebi ise sevkiyatların tamamlanmasıyla karşılanacak.

Kritik Noktalarda Yoğun Önlem

Kritik kavşaklara ve yollara yerleştirilmek üzere 377 kutu ve torba tuz hazır bulundurulacak.
Kar yağışıyla birlikte meydanlar, otobüs durakları, metro girişleri, iskeleler, hastaneler ve okullarda kar küreme ve tuzlama çalışmaları yapılacak.
Buz sarkıtları, devrilen ağaçlar ve risk oluşturan parçalar için hızlı müdahale ekipleri görev yapacak.

BEUS ile Anlık Takip

İstanbul genelindeki 60 noktada kurulu Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS) ile elde edilen veriler doğrultusunda ekipler anlık olarak yönlendirilecek. Araç takip sistemiyle saha ekiplerinin koordinasyonu sağlanacak.

Araç Kurtarma ve Köy Yolları İçin Önlemler

Ana arterler ve çevre yollarında 51 çekici, kurtarıcı ve vinç hazır bekletilecek.
31 kritik noktada bariyer açma planları yapıldı.
Köy yollarının açık tutulması için muhtarlıklara 170 kar küreme aparatlı traktör teslim edildi.

Evsizlere Yönelik Kış Hizmeti Devrede

11 Kasım itibarıyla sokakta yaşayanlara yönelik kış hizmeti devreye alındı.
Zabıta ekiplerince alınarak sağlık kontrolünden geçirilen evsiz vatandaşlar, Darülaceze Müdürlüğü koordinasyonunda İBB tesisleri ve anlaşmalı otellere yerleştiriliyor.
Şu anda 350 evsiz vatandaş misafir ediliyor.

Mobil Büfeler ve Acil Hizmetler

Yoğun kar yağışı dönemlerinde kritik noktalara mobil büfeler kurulacak.
Hastanelerin acil servislerinde, iskelelerde ve trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su ikram edilecek.
Ayrıca 6 mobil tuvalet kritik noktalarda hizmet verecek.