Çağın Sessiz Çığlığı: “Uykusuzluk”

0
2

Son yıllarda “İyi yaş alma” veya “Sağlıklı yaşlanma” kavramları gündemde. Bu konular denilince akla gelen beslenme ve egzersiz, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarını oluşturuyor. Ancak, kaliteli uyku, bu ikilinin ortasında yer alarak hayati bir öneme sahip. Uyku problemleri, yalnızca ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp, çeşitli hastalıkların da habercisi olabiliyor. Geleneğimizde sıkça dile getirilen “uyusun da büyüsün” sözü, bugünün çocuklarından yetişkinlerine kadar herkesin yaşam kalitesini artıracak uyku alışkanlıklarının önemini hatırlatıyor.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olarak yeterli ve kaliteli uykuya dikkat çekiyor. Dr. Aydın, Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre, toplumda en yaygın görülen uyku bozukluğunun insomnia yani uykusuzluk olduğunu belirtiyor. Yetişkinlerin üçte birinin uykusuzluk belirtileri yaşadığını ve bu durumun, %6 ila 10’luk bir kesimde ciddi biçimde sürdüğünü vurguluyor.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk: Sağlık Problemlerine Yol Açıyor

Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının günlük yaşamı zorlaştırarak ruh sağlığından kalp sağlığına, dikkat eksikliğinden obeziteye kadar birçok soruna yol açabileceğini ifade ediyor. Yetersiz ve kalitesiz uyku, ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlarken;

  • Kalp-damar sağlığı sorunları
  • Diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Cinsel sorunlar gibi pek çok rahatsızlığa sebep olabiliyor.

Uyku Testi: Teşhis İçin İlk Adım

Uyku problemlerinin doğru bir şekilde teşhis edilmesi için kullanılan polisomnografi (uyku testi), uyku sırasında bir dizi fizyolojik veriyi kayıt altına alıyor. Dr. Aydın, bu testin, uyku apnesi gibi durumların tespitinde önemli bir rol oynadığını ifade ederek, çok disiplinli bir yaklaşımın yanı sıra hastaların uyku kalitesinin artırılmasına yönelik önerilerin de önemine dikkat çekiyor.

Psikiyatrik Hastalıkların Sessiz Ortağı: Uyku Bozuklukları

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş ise, uyku bozukluklarının psikiyatrik hastalıklarla sıkı bir ilişkiye sahip olduğunu belirtiyor. İyi bir ruh haline sahip olabilmek için sağlıklı bir uyku alışkanlığının şart olduğunu vurguluyor. Dr. Taş, uyku hijyeninin düzeltilmesinin yanı sıra düzenli uyku saati, gündüz uyuklamalarından kaçınma, yatak odasının karanlık ve sessiz olması gibi basit ama etkili adımlarla uyku kalitesinin artırılabileceğini öneriyor.

Sonuç

Uyku, sağlıklı yaşamanın temel unsurlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Gerek fiziksel gerekse ruhsal sağlığımızı etkileyen uyku kalitesi, tüm bireyler için kritik bir öneme sahip. Bu nedenle, uyku alışkanlıklarına dikkat etmek, gece uykusunu iyileştirmek için gerekli adımları atmak, hem bireysel sağlığımızı hem de yaşam kalitemizi artırmak adına son derece önemli.